woensdag 22 juni 2011

2. "Mezelf zijn"

Ik hoor het wel eens: ik wil meer mezelf zijn.
Hoe kan dat nou? Meer jezelf zijn dan je nu bent? Hoe denk je dat te gaan doen dan? Ik kan me er niets bij voorstellen.
Jij wel, lees dan verder, misschien is het wat voor je.
Zo niet, lees gerust een andere bijdrage, acht vind ik leuk. Of eenentwintig, iets voor filosofen.

Omdat meer jezelf zijn dan je nu bent volgens mij niet kan, denk ik dat je het volgende bedoelt:
Je doet dingen die je liever niet zou doen en dingen niet die je wel zou willen doen.
Maar waarom doe je dat dan?
Komt dat door angst? Als jij denkt: ik wil meer mezelf zijn, dan zeg ik: wees dan eens niet zo'n schijtert. Doe wat je hart je ingeeft en laat je niet weerhouden door die eeuwige angst. En dat kan consequenties hebben. En die kunnen slecht uitpakken, want je kunt
niet vooruitkijken en hebt niet heel veel in eigen hand.
Als het slecht uitpakt, moet je dat wel aanvaarden, anders bederft dat je leven weer, wil je weer dat de dingen anders gaan en "ben je nog steeds niet jezelf", "of nog minder jezelf dan je al was". Want jezelf zijn betekent dan dat het leven zich afspeelt zoals jij vindt dat het zich zou moeten afspelen.
Doe wat je hart je ingeeft, ga af op je intuïtie, of luister naar je innerlijke stem. Een paar favoriete uitspraken van alles wat zichzelf een beetje spiritueel vindt. Vooral de zogenaamde spirituele leraren bezigen deze uitspraken met graagte. Leerlingen brabbelen het na.
Beste goeroe: dat het jou gelukt is spiritueel leraar te worden is gewoon geluk. Of misschien wel talent, maar dat is ook een kwestie van geluk. Dat talent heb je ook zo maar ontvangen. Het merendeel van de mensen heeft niet het juiste talent om hun geld te verdienen met dat wat ze het liefste zouden willen doen. Die moeten het doen met een baantje waarbij ze blij zijn als het weekend is en niet kunnen wachten tot de vakantie begint.
Als iedereen zou doen wat hij of zij het leukste vindt (en dat is meestal “iets met mensen”,  maar stiekem willen ze ook “goeroe” worden) zou de samenleving mijns inziens lelijk ontwricht worden. En willen we dat?
Dat aanvaarden van consequenties die je niet wilt, als je besluit slecht uitpakt, kun je beter een stap naar voren schuiven. Je kunt nu al beginnen met de situatie aanvaarden zoals die is. Voordat het uit de hand loopt door dingen te doen die slecht uitpakken en die je niet kunt corrigeren.
Je kunt daar een truc voor gebruiken. Als het je aanspreekt natuurlijk, anders doe je er toch niets mee. Ieder heeft zo zijn eigen voorkeuren.
Als je jezelf betrapt op gedachten waar ontevredenheid met de huidige situatie uit blijkt, neem dan die gedachte waar als kennisgeving, vind er niets van en doe er niets mee. De gedachte zal verdwijnen, samen met het ermee gepaard gaande vervelende gevoel wat zich misschien in een zekere mate van onrust uit. Maak je echter geen illusie, de gedachte en het gevoel komen heus wel weer terug. Maar zodra je het weer merkt, gewoon weer hetzelfde doen. Keer op keer. Uiteindelijk komen de gedachten minder vaak terug. Maar dat kan wel even duren. Gratis bestaat niet!
“No pain no gain”. En voorwaar dat noem ik nou een spiritueel verantwoorde opmerking.

Ik raad echter geenszins af om toch je angst een keer opzij te zetten en die drieste stap te nemen, met alle gevolgen van dien. Gewoon doen joh en dan maar afwachten wat er van komt. Misschien valt het wel mee. En wie weet pakt het ronduit goed uit. God zegene de greep.
En zo niet, dan kun je alsnog die gedachten van onvrede waar gaan nemen en ondertussen gaan werken aan een gewenste verandering van de ontstane situatie. Veel geluk, want dat zul je nodig hebben. Er is tenslotte maar weinig dat je zelf in de hand hebt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten